Chocoladesoes met specerijenroom
In deze feestelijke december maand hoor ook een eigengemaakt gebakje bij. De aller bekendste soes in Nederland is de Bossche Bol, een vanille soes gedompeld in chocolade gevuld met slagroom. Deze feestdagensoes mag er ook wezen. Lees goed de bereidingswijze en laat het smaken. Heeft u een Geheim van de Chef gemist in het HAC?
Kijk dan naar de voorgaande maanden op www.lust-nu.nl bij recepten
Ingrediënten voor 8 grote soezen:
Chocoladesoes Specerijenroom
50 gram roomboter 500 ml slagroom
2 gram suiker 60 gram suiker
4 eieren, vers 2 vanillestokjes
200 ml water 2 kaneelstokjes
snufje zout 30 gram kardemom, heel
110 gram bloem 5 gram zwarte peperkorrels
20 gram cacaopoeder 5 gram steranijs, heel
Bereidingswijze
• Verwarm het water met de boter en voeg de bloem, zout en cacaopoeder toe.
• Roer tot een gladde roux en gaar de bloem tot de boter loslaat.
• Haal van het vuur en roer één voor één de eieren onder de massa.
• Doe het beslag in een spuitzak en spuit moppen van 4 à 5 cm op vetvrij papier op een ovenplaat.
Houd voldoende afstand tussen de gespoten moppen ivm het rijzen naar ong 10 à 11 cm.
• Bak de soezen 20 minuten op 220°C.
• Schraap het vanillestokje uit, kneus de overige specerijen en
• Verhit de room met de specerijen (niet koken) en laat een half uur naast het vuur trekken.
• Koel de room al roerende terug op ijsblokjes en zet in de koelkast.
• Zeef dan de room en klop het stijf met de mixer.
• Snijd een chocoladesoes doormidden en spuit er een grote rozet specerijenroom op en zet de
deksel weer terug erop. Bestrooi met poedersuiker.
Smakelijk eten.
Algo van Grootel
Eigenaar / Chefkok
LUST | eet, drink & feestgelegenheid