Romige speculaas parfait
De december maand heeft, buiten het koude weer, ook veel feestdagen met gezelligheid. Speciaal voor de aankomende feestdagen een dessert met speculaas. Dit is een parfait. Wat is nu eigenlijk een parfait? Parfait is een romige ijs compositie (mengsel). Wat is dan het verschil tussen ijs en parfait. Men noemt de romige ijscompositie wat gedraaid uit een ijsmachine komt roomijs. Wanneer men deze ijscompositie meteen in een vorm stort en stilstaand ingevroren word, noemt men het parfait. Dit is een basisrecept voor parfait waar u zelf de smaakstoffen kunt veranderen om een andere parfait te krijgen bijv. met kersenjam en kirsch likeur. Succes en veel plezier met de bereiding.
Romige speculaas parfait
Ingrediënten voor 10 personen:
1.) 8 eidooiers
50 gr suiker
scheutje kaneellikeur
2.) ½ lt. half opgeslagen room
15 gr. speculaaskruiden
3.) 8 eiwitten
180 gr. suiker v/h eiwit
Bereidingswijze:
1.) De eidooiers met de suiker en de likeur au bain marie warm en luchtig kloppen tot 65°C.
Uit het warm water badje halen en verder koud kloppen in de keukenmachine.
2.) Slagroom met de speculaaskruiden half opkloppen. Als de massa van deel 1.) koud
genoeg is mengen met de slagroom.
3.) De eiwitten en de suiker opkloppen in de keukenmachine tot een zalfige eiwitmassa.
Het opgeklopt eiwit goed mengen (spatelen) met het slagroom-eimengsel deel 1.) en 2.)
Stort het parfait mengsel in de gewenste vormpjes of vorm en vries in.
Smakelijk eten.
Algo van Grootel
Eigenaar/Chefkok
LUST | eet, drink & feestgelegenheid